2007. szeptember 23., vasárnap

A Fánk

Mivel a tegnapi ügyködésem megtetszett néhányotoknak, ezért íme a recept:

Fánk hozzávalók:

 

500 g liszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 csipet só, 50 g porcukor, 1 zacskó vaníliáscukor, 3 tojássárgája, 2 evőkanál rum (állítólag ettől nem szívja meg magát olajjal), 100 g olvasztott vaj, 2,5 dl langyos tej.

 

Elkészítése:

1.        Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk (én tésztaszűrőn J ), ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.

2.        A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot, a vaníliáscukrot, rumot és a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel összekeverjük, majd a felolvasztott vajat kanalanként (legalábbis 2-3 adagban) adjuk hozzá a tésztához.

3.        Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. az ágyba mellénk J) vagy annak közelébe tesszük és egy órán át kelesztjük, amíg kb. a duplájára nem dagad.

4.        A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

5.        A kinyújtott téglalap alakú tésztát félbe hajtjuk és még egyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!

6.        A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat. (én kávéspohárral ügyködtem)

7.        A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.

8.        Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresére (magasságban!) nőttek.

9.        Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni hogy a tészta átsüljön.

10.     Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon mert akkor nyers maradhat a közepe. ( Az ilyen szövegeket imádom mint kezdő háziasszony! Nos én az olajat az elektromos gázon 8-ason melegítettem míg buborékos nem lett, aztán levettem 5-6-osra és úgy sütöttem a fánkokat. A lyukas felével kell lefelé fordítva először sütni fedő alatt olyan 2 percig, aztán fedő le, megfordítani és még két perc. Ezt sajnos nézni kell először mert minden tűzhely más és más.)

 

 

Ennyi a tudományom, nem több. Ezt is lopiztam az NLC-ről J

 

Attachment: Fánk.doc

24 megjegyzés:

  1. Megbolondult a Word-öm bocsánat érte! Becsatoltam eredetiben is hátha úgy jobb :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép szalagos lett a fánkod, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azért megjegyzem, nem kell a szárított élesztőhöz ragaszkodni, jó nagyon a friss is.

    VálaszTörlés
  3. Persze, persze jó az eredeti élesztő is! Csak bevallom abból nem tudom hogy hány dkg kell bele, mert a vélemények megoszlottak e téren ;-)

    Pjutko jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  4. Nyami-nyami.....:-)).
    Azt hiszem tudom már mit fogok holnapra csinálni a férjecskémnek. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Fánkot akaroooooooooook!
    Annyira finomnak látszik!
    Biztos az!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Angyal vagy. :-)) Köszönöm szépen! Feltétlenül kipróbálom. IMÁDOM (így, csupa nagybetűvel) a fánkot. :-))

    VálaszTörlés
  7. Már csak azért is megnéztem, beleírod-e, hogy hol kell keleszteni. Nem csalódtam! :DDD

    VálaszTörlés
  8. 1 zacskó porélesztő = 20 gramnak felel meg , vagyis az eredeti élesztőnek a fele kell fél kiló liszthez .

    VálaszTörlés
  9. Szívesen adtam mindenkinek :-) Vica naná hogy beleírtam hol kel keleszteni :-)
    Katicám akár hiszed, akár nem 3 dkg és 5 dkg volt a másik két receptben. Ezért is nem írtam ide bele. De most a te segítségeddel már ezt is kiderítettük, pusszancs érte :-)!

    VálaszTörlés
  10. Ez nem ér, én most próbálok pár kilót leadni és erre ilyen receptet látok!!!!! Amit persze ki kell próbálni, hiszen borzasztóan édesszájú vagyok. És akkor még a skőcökről nem is beszéltem.... Az ilyen nálunk pik-pak elfogy. Köszi a receptet, bevallom, még soha nem próbáltam fánkot. De ezt muszáj lesz!

    VálaszTörlés
  11. Én is fogyóznék, de hát az előző blogomban olvashattad hogy ez terápiás volt :-)

    VálaszTörlés
  12. Jaj Nyuszó! Én elhiszem neked , csak a te recid kapcsán irtam ám ...... 1 élesztőkocka , ha jólemléxem 5 dkg és 1 kiló liszthez ajánlják.
    De az fix , h a porélesztő zacsijára az van irva h fél kiló liszthez elég . Mivel én inkább favorizálom a por formátumút . (tovább eláll , merrt nem sütök soxor.)

    VálaszTörlés
  13. Pont ezért szeretem én is a por alakút.Ha veszek igazi élesztőt tuti a fele megmarad és megromlik.

    VálaszTörlés
  14. most én is megkívántam :) kell a has hastánchoz úgyis :)

    VálaszTörlés
  15. Bizony, különben mit ráznál :-)!

    VálaszTörlés
  16. Megtanáltam.... Én nagyon sötét vagyok élesztő ügyben, úgyhogy lendületből elakadtam a tejet meglangyosítjuk - beletesszük a felfuttatott élesztőt vonalon... Fölfut az a szerencsétlen cukor nélkül? Ésésés nem lehetne futás nélkül megoldani? Magassarkúban olyan strapás ;)

    VálaszTörlés
  17. Cica , sajnos pici cukor kell bele .... amugy sokkal egyszerübb az elkészitése mint a leirása . _))
    Tej lagyit , bele csipet cukor+az élesztő és 10 perc mulna látod h "habzik" a teteje .... akkor jó .
    Lahet ugy is , h az összes hozzávaló begyúr , és meleg huzatmentes helyen keleszt .... csináltam én már igy is ugy is .

    VálaszTörlés
  18. Cica akkor tejet mikróban meglangyosít fél perc alatt, és egy kávéskanál cukor bele, plusz szárított élesztő zutty egy zacsival. Egy kicsit azért várjál, mondjuk 5 percet, aztán keverheted a tésztába anélkül hogy vizslatnád hogy fut-e vagy sem :-)

    Így jó lesz :-)? Csak nem értem oda hozzád tegnap, ma meg esett a hó és elment a kocsiba üléstől a kedvem.

    VálaszTörlés
  19. én múltkor azt hallottam, hogy a szárított élesztőnél nem kell megvárni, amíg felfut, és amikor kenyérgépben kenyértésztát csináltam, ott sem vártam meg, hanem csak beleömlesztettem mindent, és mégis megkelt

    ja, és közkívánatra ma is fánkot sütök :)))

    VálaszTörlés
  20. Igen a szárítottnál nem kell megvárni, de mivel a fánk azért jó lenne ha elsőre is ilyen szép szalagos lenne Cicának ezért írtam hogy várjon vele egy kicsit, no meg langyos tejben keltegesse :-)

    Szaffi remélem már a finom fánkok illatoznak nálatok :-)!

    VálaszTörlés
  21. Na, mostmár tuti kísérlet... Ha most se sikerül fánkalkalmatlannak nyilvánítom magam... Szólj, ha jössz... és akkor megbesz, mikor vagyok otthon... ;)

    VálaszTörlés