Mivel a tegnapi ügyködésem megtetszett néhányotoknak, ezért íme a recept:
Fánk hozzávalók:
500 g liszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 csipet só, 50 g porcukor, 1 zacskó vaníliáscukor, 3 tojássárgája, 2 evőkanál rum (állítólag ettől nem szívja meg magát olajjal), 100 g olvasztott vaj, 2,5 dl langyos tej.
Elkészítése:
1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk (én tésztaszűrőn J ), ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.
2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot, a vaníliáscukrot, rumot és a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel összekeverjük, majd a felolvasztott vajat kanalanként (legalábbis 2-3 adagban) adjuk hozzá a tésztához.
3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. az ágyba mellénk J) vagy annak közelébe tesszük és egy órán át kelesztjük, amíg kb. a duplájára nem dagad.
4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott téglalap alakú tésztát félbe hajtjuk és még egyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat. (én kávéspohárral ügyködtem)
7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresére (magasságban!) nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni hogy a tészta átsüljön.
10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon mert akkor nyers maradhat a közepe. ( Az ilyen szövegeket imádom mint kezdő háziasszony! Nos én az olajat az elektromos gázon 8-ason melegítettem míg buborékos nem lett, aztán levettem 5-6-osra és úgy sütöttem a fánkokat. A lyukas felével kell lefelé fordítva először sütni fedő alatt olyan 2 percig, aztán fedő le, megfordítani és még két perc. Ezt sajnos nézni kell először mert minden tűzhely más és más.)
Ennyi a tudományom, nem több. Ezt is lopiztam az
Megbolondult a Word-öm bocsánat érte! Becsatoltam eredetiben is hátha úgy jobb :-)
VálaszTörlésNagyon szép szalagos lett a fánkod, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azért megjegyzem, nem kell a szárított élesztőhöz ragaszkodni, jó nagyon a friss is.
VálaszTörlésKöszi, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésPersze, persze jó az eredeti élesztő is! Csak bevallom abból nem tudom hogy hány dkg kell bele, mert a vélemények megoszlottak e téren ;-)
VálaszTörlésPjutko jó étvágyat hozzá!
Nyami-nyami.....:-)).
VálaszTörlésAzt hiszem tudom már mit fogok holnapra csinálni a férjecskémnek. Köszi a receptet!
Fánkot akaroooooooooook!
VálaszTörlésAnnyira finomnak látszik!
Biztos az!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Angyal vagy. :-)) Köszönöm szépen! Feltétlenül kipróbálom. IMÁDOM (így, csupa nagybetűvel) a fánkot. :-))
VálaszTörlésMár csak azért is megnéztem, beleírod-e, hogy hol kell keleszteni. Nem csalódtam! :DDD
VálaszTörlés1 zacskó porélesztő = 20 gramnak felel meg , vagyis az eredeti élesztőnek a fele kell fél kiló liszthez .
VálaszTörlésSzívesen adtam mindenkinek :-) Vica naná hogy beleírtam hol kel keleszteni :-)
VálaszTörlésKaticám akár hiszed, akár nem 3 dkg és 5 dkg volt a másik két receptben. Ezért is nem írtam ide bele. De most a te segítségeddel már ezt is kiderítettük, pusszancs érte :-)!
Ez nem ér, én most próbálok pár kilót leadni és erre ilyen receptet látok!!!!! Amit persze ki kell próbálni, hiszen borzasztóan édesszájú vagyok. És akkor még a skőcökről nem is beszéltem.... Az ilyen nálunk pik-pak elfogy. Köszi a receptet, bevallom, még soha nem próbáltam fánkot. De ezt muszáj lesz!
VálaszTörlésÉn is fogyóznék, de hát az előző blogomban olvashattad hogy ez terápiás volt :-)
VálaszTörlésJaj Nyuszó! Én elhiszem neked , csak a te recid kapcsán irtam ám ...... 1 élesztőkocka , ha jólemléxem 5 dkg és 1 kiló liszthez ajánlják.
VálaszTörlésDe az fix , h a porélesztő zacsijára az van irva h fél kiló liszthez elég . Mivel én inkább favorizálom a por formátumút . (tovább eláll , merrt nem sütök soxor.)
Pont ezért szeretem én is a por alakút.Ha veszek igazi élesztőt tuti a fele megmarad és megromlik.
VálaszTörlésNa igen ...
VálaszTörlésmost én is megkívántam :) kell a has hastánchoz úgyis :)
VálaszTörlésBizony, különben mit ráznál :-)!
VálaszTörlésköszi szépen :)
VálaszTörlésMegtanáltam.... Én nagyon sötét vagyok élesztő ügyben, úgyhogy lendületből elakadtam a tejet meglangyosítjuk - beletesszük a felfuttatott élesztőt vonalon... Fölfut az a szerencsétlen cukor nélkül? Ésésés nem lehetne futás nélkül megoldani? Magassarkúban olyan strapás ;)
VálaszTörlésCica , sajnos pici cukor kell bele .... amugy sokkal egyszerübb az elkészitése mint a leirása . _))
VálaszTörlésTej lagyit , bele csipet cukor+az élesztő és 10 perc mulna látod h "habzik" a teteje .... akkor jó .
Lahet ugy is , h az összes hozzávaló begyúr , és meleg huzatmentes helyen keleszt .... csináltam én már igy is ugy is .
Cica akkor tejet mikróban meglangyosít fél perc alatt, és egy kávéskanál cukor bele, plusz szárított élesztő zutty egy zacsival. Egy kicsit azért várjál, mondjuk 5 percet, aztán keverheted a tésztába anélkül hogy vizslatnád hogy fut-e vagy sem :-)
VálaszTörlésÍgy jó lesz :-)? Csak nem értem oda hozzád tegnap, ma meg esett a hó és elment a kocsiba üléstől a kedvem.
én múltkor azt hallottam, hogy a szárított élesztőnél nem kell megvárni, amíg felfut, és amikor kenyérgépben kenyértésztát csináltam, ott sem vártam meg, hanem csak beleömlesztettem mindent, és mégis megkelt
VálaszTörlésja, és közkívánatra ma is fánkot sütök :)))
Igen a szárítottnál nem kell megvárni, de mivel a fánk azért jó lenne ha elsőre is ilyen szép szalagos lenne Cicának ezért írtam hogy várjon vele egy kicsit, no meg langyos tejben keltegesse :-)
VálaszTörlésSzaffi remélem már a finom fánkok illatoznak nálatok :-)!
Na, mostmár tuti kísérlet... Ha most se sikerül fánkalkalmatlannak nyilvánítom magam... Szólj, ha jössz... és akkor megbesz, mikor vagyok otthon... ;)
VálaszTörlés